понеделник, 17 октомври 2016 г.

3 начина да предизвикате Автофагия.



Сигурно сте чували безброй методи за детоксификация, прочистване, антиоксидация на тялото. Това са чудесни, безмислени думи. Естественият механизъм за прочистване на тялото се нарича Автофагия. Вашите клетки създават мембрани, които ловуват парчета от мъртви, болни, или износени клетки и ги изяждат, разглобяват ги за части и използват получените молекули за енергия или за да изграждат нови клетъчни части.
 На първо място, автофагията се предизвиква като отговор на стрес, така че всъщност вие трябва да поставите тялото си на стрес, за да задействате малко авто-канибализъм.

Както често се случва, краткосрочен дискомфорт може да ви донесе дългосрочни ползи. Това са трите основни начини за насърчаване на автофагия.

3-те начина да предизвикате автофагия.


  1.  Тренировки
Тренировките стресират тялото. 
Ако след тренировка не се потите и не ви боли всичко, значи правите нещо грешно. Упражненията всъщност вредят на мускулите, което води до микроскопични разкъсвания. След това  тялото се лекува, като прави мускулите по-силни и по-устойчиви за всяко следващо по-нататъшно "увреждане", което можем да му причиним.

Тренировките освобождават голямо количество от токсини, докато се потите и е полезно, като почти всяка програма за детоксикация. В действителност, тренировките са основополагащ аспект на ефективната детоксикация.


Редовните упражнения е най-популярният начин, чрез който хората неволно помагат на тялото си да се прочисти. (Така че всъщност има още нещо, към това че се чуствате добре физически и психически след тренировка.)

Количеството тренировки за предизвикване на автофагия все още е неизвестно, но се смята, че високо-интензивните тренировка са много по-ефективни от леките натоварвания. 

    2.  Гладуване (постене)

По ирония на съдбата, хората които се пречистват със сокове, всъщност спират автофагията. Пропускане на хранене е друг стресиращ акт, който тялото ви не обича, но от който се възползва в дългосрочен план.

Забележително е колко изследвания се съсредоточават специално върху начина, по който фастинга насърчава автофагията в мозъка, което предполага, че тя може да бъде ефективен начин за намаляване на риска от невро-дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Има безброй варианти за гладуване. Най-известните и лесни са:
  • Пропускане на закуската и ограничаване на храненето в 8 часа от денонощието, което ви оставя с 16 часа на гладуване. 
  • Протоколът 5:2 - Гладувате 24 часа два пъти в седмицата. Най-лесно е да пропуснете закуска и обяд и си вечеряте нормално. 
Изключително важно е да не слагате нищо в устата, освен вода, чай или кафе. Дори една ядка ще прекъсне процеса. Все пак слушайте тялото си. Ако се почуствате зле, нахренете се. 

    3.  Кетоза

Кетозата е като хак за автофагията. Можете да получите много от същите метаболитни промени и ползи от постенето, без всъщност да гладувате. Кетозата също е и най-добрия начин да адаптирате тялото си, да използва мазнините за гориво. Не забравяйте, че 1 кг. телесни мазнини съдържат 9000 калории. 

И накрая нека си кажем, че вашия начин на живот определя колко дълго ще живеете и дали ще се чуствате добре и пълноценно. За оптимално здраве и профилактика на болестите трябват здрави митохондрии и ефективна автофагия (клетъчно почистване и рециклиране). 
Трите ключови  фактора, които влияят благоприятно на начина на живот са:

Тренировки: най-резултатни са интензивните, интервални упражнения за кратко време.
Кога ядете: Дневно периодично гладуване е най-лесно за поддържане, но всеки сам трябва да прецени, какво работи добре за него.
Какво ядете: Диета с високо съдържание на качествени мазнини, умерено съдържание на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати. Яденето на качествена храна също е важно, тъй като обикновено се използват пестициди (глифозат), които предизвикват митохондриални щети.




1 коментар:

  1. СЪС СОКОВЕ СЕ ЧИСТИ ТЯЛОТО МН.БЪРЗО, ПРОБВАНО Е...НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ТУК НЕ ГО ХАРЕСВАТ...ЯВНО НЕ РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА....

    ОтговорИзтриване