сряда, 12 октомври 2016 г.

Яжте повече мазнини!


 Дори и да не си го признавате, дългите години на очерняне на мазнините, са оставили следа в подсъзнанието ви. Поради това повечето хора, които минават на кето, имат голям проблем да консумират голямо количество мазнини (минимум 70% от приеманите калории). Една от основните спънки в началото е, че не консумирате достатъчно мазнини, а ядете поравно мазнини и протеини или дори малко повече протеини. За съжаление тялото има склонността да превръща протеина във въглехидрат и ви вади от кето. В същото време вие мислите, че ядете всички правилни храни.

Не се страхувайте от мазнината, не стойте гладни.
Ето няколко съвета, за да приемате достатъчно мазнина.

1. Пълномаслени продукти.

Кажете сбогом на продуктите с ниско съдържание на мазнини.  Изхвърлете всичко, на което пише "лайт" от хладилника.

Забравете обезмаслено и нискомаслените млечни продукти. (Ако в магазина ви няма мляко 10%, купете си мляко с възможно най-високо съдържание на мазнини и добавете сметана) Запасете се с продукти богати на мазнини като авокадо и яйца. Опитайте се да добавите естествена мазнина, вместо да я избягвате.

По мазните меса са по-ароматни, по-вкусни и евтини, отколкото филетата. Сьомгата и сардините съдържат изобилие от здравословни мазнини и също са страхотни.

2. Гответе с мазнина.

Стига вече със сухите пилешки гърди. Пригответе си зеленчуци, месо, риба и яйца с естествена мазнина като масло. Или другите такива, изброени в точка 3 по-долу.

Използвайте толкова, колкото ви е необходимо.





3. Различни мазнини за различни вкусове.

Мазнините могат да променят вкуса на всяко ястие, като добавят разнообразие към вашата храна.

Експериментирайте с различни комбинации, за да видите какво ви харесва най-много. Запасете се с няколко вида от тези здравословни мазнини:

масло
свинска мас, мазнина от патица и други животински мазнини
кокосово масло
зехтин
масло от авокадо
фъстъчено масло
други масла от ядки (от макадамия, бадем, орех, и т.н.)
сусамово масло

 
4. Ползвайте за дресинг.

Добавяйте зехтин към всяка салата. Овкусявайте с масло всяко ястие. Мажете с майонеза всяка пържола.

5. Гарнитура от високо-мазнинни храни.

Сирене. Авокадо. Маслини. Семена. Ядки. Тези хранителни гарнитури добавят вкус и хранителни вещества, включително и много мазнини! Добавете към всяко ястие. Ето няколко идеи, как да се смесват и миксират:

настърган пармезан | синьо сирене | настърган чедър
пушена гауда | моцарела от биволско мляко | натрошено сирене фета
Бри | печено халуми | кубчета авокадо | гуакамоле |
нарязани на кубчета бекон | маслинова паста | пълнени зелени маслини
сотирани кедрови ядки


6. Добавете мазнини в кафето и чая.

Хората ще ви гледат доста странно, когато добавите масло в кафето си, но повярвайте ми, става страхотно. Друга оригинална комбинация е да добавите към кафето и кокосова мазнина, придава много интересен вкус. Това е евтината алтернатива на нашумялото Bulletproof coffee. Тази порция калории може да замести закуската ви или да ви спести следобедния снакс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар