петък, 14 октомври 2016 г.

Автофагия или как да подмените тялото си.


Нобеловата награда за медицина за 2016 година отиде при Йошинори Охсуми (Yoshinori Ohsumi) за неговите открития при механизмите на автофагия.

Какво е автофагия?

Думата произлиза от гръцката auto (самостоятелно) и phagein (за ядене). Така че думата означава буквално да яде себе си. По същество, това е механизъм, чрез който тялото се освобождава от всички разбити, стари части на клетката (органели, протеини и клетъчните мембрани), за които няма достатъчно енергия, да се поддържат от организма. Това е регламентиран, подреден процес, за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Подобен и по-известен процес, наречен апоптоза, познат също като програмирана клетъчна смърт. Клетките, след определен брой делене, са програмирани да умрат. Въпреки, че това звучи зловещо на първо четене,  е важно да се разбере, че този процес е от съществено значение за поддържане на доброто здраве. Клетките остаряват и се износесват. По-добре е, да се подменят, след като завършат полезния си живот.

Автофагия - подмяна на старите части на клетката.

   Същият процес се случва и на подклетъчно ниво. Вместо да убива цялата клетка (апоптоза), това което искате е да сменяте само някои клетъчни части. Това е процеса на автофагия, където на субклетъчно ниво се унищожават органели и се заменят с нови. Старите клетъчни мембрани, органели и други клетъчни остатъци могат да бъдат отстранени. Това се прави, като тези части се изпращат в лизозомата - специализиран органел, който съдържа ензими за разграждане на протеини.
  Един от основните регулатори на автофагия е киназа, наречена mammalian target of rapamycin (mTOR). Когато mTOR се активира, той потиска автофагията, а когато е в покой, той я насърчава.

Какво активира автофагия?

  Лишаването от храна е ключов активатор на автофагия. Не забравяйте, че глюкагона е противоположния хормон на инсулин. Ако инсулина върви нагоре, глюкагона отива надолу. Ако инсулина отива надолу, глюкагона върви нагоре. Както се храним, инсулина върви нагоре и глюкагона отива надолу. Когато ние не ядем (гладуваме) инсулина върви надолу и глюкагона върви нагоре. Това увеличение на глюкагона стимулира процеса на автофагия. В действителност, фастинга (повдигане на глюкагона) е най-известния начин за увеличаване на случаите на автофагия.

  По същество това е форма на клетъчно прочистване. Тялото идентифицира стари и нестандартни клетъчни протеини и ги бележи за унищожаване. Натрупването на всички тези боклуци, могат да бъдат отговорни за много от ефектите на стареенето.

  Фастингът е всъщност много по-полезен, отколкото само за стимулиране на автофагия. Ето и двете основни ползи:

  • Чрез стимулиране на автофагия, ние изчистваме всички наши стари, износени протеини и клетъчни части. 
  • В същото време, гладуването стимулира хормона на растежа, който казва на тялото ни да започне да произвежда някои нови части за тялото ни. Наистина правим пълното обновяване на телата ни .

Силно контролиран процес

  Автофагията е силно регулиран процес. Ако работи, извън контрол, това би било пагубно за организма, така че тя трябва да се контролира внимателно. По време автофагия, старите компоненти на клетки се разделят на съставните си аминокиселини (градивения елемент на протеина). Какво се случва с тези аминокиселини? В ранните етапи на глад, аминокиселинните нива започват да се увеличават. Смята се, че аминокиселините, получени чрез автофагия се доставят до черния дроб за глюконеогенеза. Също така те могат да бъдат разградени до глюкоза. Или третият вариант е аминокиселините да се включат в нови протеини.
  Последствията от натрупване на стари, износени протеини, могат да се видят в две основни заболявания - болестта на Алцхаймер  и рак. Болестта на Алцхаймер включва натрупването на анормален протеин - амилоид бета или Тау протеин, който разбива системата на мозъка. Така че един процес като автофагията, има потенциал да спре развитието на болестта на Алцхаймер, като изчисти тялото от стария протеин.

Какво спира автофагията? Храненето. Глюкозата, инсулина (или намаляващ глюкагон) и протеина изключват този самопочистващ процес. И не отнема много. Дори и една малка хапка може да спре автофагията. Така че процеса на автофагия е уникален за гладуването - не можете да го постигнете чрез ограничение на калориите или диета.

И тук има баланс, разбира се. Можете да се разболеете и от твърде много автофагия. Което ни връща към естествения цикъл на живот - празник и гладуване. Това дава възможност за растеж на клетките по време на хранене и клетъчно прочистване по време на пости - баланс. 

Животът е баланс във всичко.

Jason Fung

7 коментара:

  1. нова биологична програма за вечна младост https://ezoterikabg.net/2018/09/23/нова-биологична-програма-на-сътворен/

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен е Най- добре да се пости по православния календар. Изпитано през вековете.

    ОтговорИзтриване
  3. Гладувал съм няколко пъти по 8,7 и 10 дни .Трябва да се внимава със захранването.След това човек найстина чуства обновен

    ОтговорИзтриване
  4. Колко трябва да е минималния период на пълен глад, за да има смисъл от това гладуване?

    ОтговорИзтриване