петък, 16 септември 2016 г.

Как да тренираме на Кето?

Как да тренираме на Кето? част 3 

Zach Greenfield


   Кетогенната диета влияе благотворно на общото здраве и намалява общото тегло, но въпреки това доказателствата за разтежа на мускулите, силата и представянето са доста смесени.
Теоритично диетата е най-подходяща за спортове свързани с продължително натоварване като маратон, голф, плуване на дълги разстояния и не е подходяща за спортове, в които имате нужда от максимална енергия за кратко време, като вдигане на тежести.

В процеса на адаптация неизбежно ще усетите липса на сила, тъй като мускулите ще са изхарчили гликогена си. Но това е временно, след като се адаптирате организмът ви ще произвежда достатъчно енергия от мазнините на тялото.

Единственият начин да накарате мускулите си да растат, е с хипертрофия. На прост език – поставяте ги под максимален стрес за кратко време. Това значи да вдигате 80-90% от максимума си за 2-6 повторения.  След такъв стрес мускулът започва да се развива, за да отговори на предизвикателствата, които му поставяте. За целта му е нужен достатъчно протеин. За съжаление процесът не е еднозначен – изяждате или пиете 100гр. протеин и той отива в мускулите, затова ние разчитаме на кето да синтезира достатъчно протеин за нуждите на мускулите. Коментирали сме отрицателното влияние на допълнителния прием на протеин върху организма.







    Другият ефикасен начин за тренировка е модерния в последните години кросфит или HIIT (High Intensity Interval Training). 60 минути интензивна тренировка изгаря толкова мазнини, колкото 7 часа кардио на седмица. 
HIIТ е тренировка, в която трябва да достигнете над 85% от сърдечния си ритъм за  30-90 сек, след това почивате за 30-60 сек и преминавате на следващото упражнение. Ползите от този начин на трениране са няколко:

  • Тялото ви получава сигнали да произвежда оптимални количества тестостерон и хормон на растежа.
  • Повишава инсулиновата резистентност.
  • HIIT изгаря калории с много по-висока степен от традиционното кардио.
  • HIIT предизвиква много по-голяма мускулна хипертрофия, отколкото традиционно кардио. Ще натрупате мускули навсякъде, не само на специфичните места, за които тренирате.
Наистина не виждам причина да правите каквото и да е кардио, освен ако имате много свободно време и не знаете, с какво друго да го запълните.

  За да сте енергични и в добра физическа форма ходенето е напълно достатъчно. Опитвайте се да ходите минимум по 30 мин. на ден, като се стремите да направите поне 1 час на ден. Паркирайте колата си малко по-далеч или я оставете напълно. Слезте 1 спирка по-рано, ако ползвате градски транспорт. Това, в съчетание с няколко лицеви опори, клякания и бърпита за сутрешна разгрявка, ще ви даде достатъчно сила, а също така ще активира хормона на растежа, който забавя стареенето и ще ви направи по-жизнени.

   Ако все пак това е недостатъчно за вас, оптималният вариант е да правите 2 тренировки с тежести на седмица, като се фокусирате на базисните упражнения: Клек, мъртва тяга, лежанка, набирания, лицеви опори, раменни преси. Упражненията трябва да са къси и интензивни. Правете по 4-6 повторения в 4-6 серии и завършете цялата тренировка за 45 мин. Загравяне и разтягане не влизат в това време.
Допълнително 2-4 HIIT тренировки на седмица с продължителност не повече от 30 мин. като в това време включваме и загравка и разпускане. Давам няколко идеи, сами можете да комбинирате, почти безкрайно упражнения, дори и в домашна обстановка.

Ден 1:

16 мин AMRAP (As Many Round As Possible)- максимално рундове за това време.

10 бърпита
10 лицеви опори
20 напъда
20 коремни преси

Ден 2:

20 мин EMOM (Every Minute On the Minute)- На всяка минута изпълнявате повторенията, почивате до следващата минута

Минута 1: 15 лицеви опори
Минута 2: 10 клякания
Минута 3: 15 коремни преси
Минута 4 10 напъда на крак

Ден 3:

10 рунда за време.

20 планински катерача
20 коремни преси
20 клякане с отскок (Air squat)
20 напъда

Ден 4:

7 мин AMRAP

10 клякане с отскок (Air squat)
10 V-коремни преси
10 бърпита

3 мин почивка

7 мин AMRAP

10 напъда на крак
10 планински катерача
10 лицеви опори


Ако искате да станете като Скалата, по-добре потърсете другаде. Инсулинът и въглехидратите са незаменими при изграждането на големи мускули. Разбира се, освен мускули се трупат и доста мазнини, но това е тема за друга статия.

Да трупате мускулна маса на кетогенна диета е доста по-бавен процес, тъй като ще трупате чиста мускулна маса. В диетата ни има достатъчно протеини, които да стимулират растежа.
Накрая искам да завърша с мотото на кето фитнеса
“80% хранене, 20% тренировки”

А сега марш към залата.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар