петък, 9 септември 2016 г.

Training on Keto


Тренировки на Кето

 От няколко месеца сте на кето и вече има забележителен ефект. Но както и всичко останало, което ни е набивано в главите, последните 30-40 години вие сте убеден, че непременно трябва да тренирате, ако искате да задържите формата. Може би няма да ви изненада, че и това не е точно така. И тъй като обръщаме всичко с краката нагоре, Кето формулата за добра форма изглежда така - 80% хранене и 20% тренировки. Поредният страхотен ефект на Кето. Можете да поддържате страхотна форма, без да прекарате и един час в залата.


Надявам се, отдавна сте спрели да гледате кантара и сте започнали да гледате телесните мазнини и как са разположени. Един от резултатите на Кето е, че човек губи мазнини от бедрата и корема и започва да трупа мускули (пак повтарям: без тренировки) . Това действие продължава докато достигнете до 14-15% мазнини за мъжете и 18-20% за жените.  По наблюдения този резултат се постига за около 6 месеца, като разбира се зависи от колко % сте започнали.
Започва да ви звучи абсурдно, но в следващите няколко реда ще се опитам да разбия няколко мита и да приложим науката.

Първата и най-голяма заблуда е че трябва да намалите калориите, за да отслабвате. Ядете по-малко калории, изгаряте повече с тренировки и сваляте мазнина. Стандартният съвет, който ще получите от всеки фитнес и хранителен експерт и който сте опитвали безброй пъти с нулев ефект. Причината това да не работи е следната. Когато намалите калориите, ефективно казвате на тялото си, че гладувате. Начинът по-който то отговаря е да НАМАЛИ количеството на енергия, което тялото ви харчи. Метаболизмът ви се забавя, точно обратното на това, което се опитвате да постигнете. В резултат искате да изядете всичко, което видите, депресирате се и най-лошото - тялото ви се обръща към втория най-достъпен източник на енергия – Протеина. Протеин се съхранява основно в мускулите, съответно започвате да губите мускулната си маса.


Друга голяма заблуда е, че можете да тренирате за определен мускул. Ако искате плосък корем, трябва да правите коремни преси. Можете да направите милиони коремни преси и да имате страхотни мускули, които обаче са покрити със слоеве мазнина. Загубата на телесна мазнина е комплексен процес и зависи основно от метаболизма. Ако искате да загубите мазнина на корема, трябва да работите за цялото тяло.

Трябва да тренирате няколко часа на ден, всеки ден.

Дали ще е кардио или тежести, трябва да тренирате поне по час на ден, за да сте във форма. За повечето от нас, които не са активни спортисти или манекени, това е време или усилие, което не може да се оправдае. Освен това, такива натоварвания трябва да се прави изключително от профисионалисти или под наблюдението на професионалисти.
Другият основен фактор за изграждане не мускули е почивката. Мускулите се нуждаят от 48 часа за почивка, в противен случай не могат да се натоварят ефективно или има голяма вероятност да се контузите. Така че  2-3 тренировки с голямо натоварване в седмица и леки разходки в другите дни е напълно достатъчно за поддържане на добро здраве.

Вдигането на тежести ще ме направи мускулест или ще ме контузи, затова е по-добре да тренирам с по-леки натоварвания. 

Основно притеснение на жените и поредната абсолютна заблуда. Можете да попитате всеки случаен мускулест човек колко време и усилие му е отнело това. Всякакъв вид тонизиращи тренировки и кардио са просто загуба на време. Няма никакъв смисъл от правенето на такъв вид упражнения. Без значение какви мускули имате, докато са под слой мазнина, вие никога няма да изглеждате атлетично. Както вече знаем мазнините се свалят само с хранене.
Обратната страна на този мит е, че не трябва да се вдига много тежко.
Аз съм в групата на хората които си мислят, че не бива да се вдига много, заради контузии и защото няма смисъл да станеш много мускулест. За съжаление, за да станеш мускулест, трябва да отделиш изключително дълго време на тежестите, а по въпроса с кунтузиите можете да отделите време и да се запознаете с работата на професор Павел Добрев. Той тренира хора в напреднала старческа възраст (най-възрастният му клиент е на 95 години). Неговата работа показва, че силовите упражнения имат изключително положителен ефект върху координацията, двигателния апарат, зрението при хора от всякаква възраст, като лекуват дори жизненоважни органи като сърцето и мозъка. Неговата методика е съставена от 3 основни упражнения – Мъртва тяга, Клек, Повдигане от лежанка, като се започва от 70% до пик и след това обратно. (разбира се, това е прекалено опростяване) Позитивни резултати се постигат при правилно и оптимално натоварване на мускулите.

Нуждаете се от добавки, протеинови барове, аминокиселини.


Ако имате нъжда от  нещо което е преминало през химическа обработка и е стигнало до вас в пакетче или на прах, значи правите нещо грешно. За да имате полза от добавки, трябва да се консултирате с много способен лекар или диетолог, който е наясно, как се усвояват определените вещества. Ако се самодиагностицирате от какво имате нужда тялото ви, по-добре си хвърлете парите през прозореца. Мога да дам само един пример с витамин Ц във фреша от портокал. Наистина когато ви кажат, че във фреша има много витамин, не ви лъжат. Проблемът е, че витамин Ц и инсулина се конкурират за приемане от клетките, а клетките първо усвоятат захарта от кръвта и вие просто изпикавате витамините. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар